You are currently viewing Drømmen om en japansk hage, del 1

Drømmen om en japansk hage, del 1

Inngang til den japanske hagen

I hyttehagen på Geitanger har vi alle mulige forutsetninger for å lage en japansk inspirert hage. Vi har masser av mose, bregner og stein. I tillegg har jeg en grei samling av hostaer, små japanske lønnetrær, eføy og prydgress.

Eiendommen på nesten 3 mål har mange muligheter for å bli delt opp i forskjellige rom, og i tillegg har eiendommen flere høydenivåer. Noen områder er meget fuktige, mens andre områder er meget tørre, noen partier ligger i skygge, mens andre partier ligger i full sol. Store deler av eiendommen har meget skrinn jord hvor stein og jord hovedsakelig er dekket med mose. Over hele eiendommen er det steiner, alt fra kampesteiner til nevestore steiner.

Knallgrønn mosepute
Eføykledd steinrøys

Her viser jeg noen bilder fra det som kan bli den japansk inspirerte delen av hagen. Ved inngangen er det 2 store og flotte bregner på hver sin side av stien. Til venstre på bildet oppe ser dere en gedigen kampestein og på høyre side er det en kjempestor hvitblomstrende Rhododendron.

I det man passerer bregnene så ser man den flotte moseputen i knallgrønt. Alle gresstrå som stikker opp av mosen skal fjernes. Her er det mosen som skal være sjefen. Til venstre for moseputen er det en eføykledd steinrøys. Når man passerer moseputen så kommer man til en stor hosta på høyre side. Den er delvis dekket av en stor gyvel. Gyvelen skal enten fjernes eller klippes kraftig ned. Gyvlene kan være ganske fine hvis man er flink til å passe på at de ikke blir for store og viltvoksende. Gyvlene er ekstremt flinke til å selvså seg, og jeg finner dem over hele eiendommen. Til høyre for hostaen på bildet og like bak hostaen er det 2 små eiketrær som blir større for hvert år. De har jeg ikke hjerte til å fjerne. Jeg synes at eiker er flotte trær.

På bildet nedenfor ser vi mot den andre utgangen av det som skal bli den japansk inspirerte delen av hagen. Treet på høyre side er et epletre, og er veldig vakker når den blomstrer. Den ene greinen ser ut som en portal. På dette bildet er bakken overgrodd av gress og gyvler, så har trengs en skikkelig opprydning. Når her er ryddet vil det kunne være mulig å se steinbedene som er på den andre siden av portalen.

En skikkelig rufsete del av hagen

Den japansk inspirerte hagen skal også ha en forhage hvor jeg blant annet skal ha en del høyt prydgress som blikkfang. Dette vil jeg skrive om i del 2.