En artig måte å så frø fra Hosta

Jeg har veldig liten erfaring med å så frø fra Hosta. Jeg prøvde å så hostafrø i en potte med jord for noen år tilbake, men da det aldri kom noen spirer så fant jeg ut at dette ikke var noe for meg. Interessen for Hosta har imidlertid bare blitt mer og mer påtrengende de siste 2-3 årene, og samlingen av kjøpte hostaplanter har bare blitt større og større.

På Facebook har de en gruppe som heter Hosta, planter for alle. Der kom jeg over en link til en artig video på www.youtube.com som viste en alternativ måte å så Hosta på. Jeg har etter hvert skjønt at hostaer spirer best på en ganske høy temperatur. Gjerne rundt 23-25 grader. Etter som jeg ikke har noe eget planterom med så høy temperatur, så er det kun varmekablene på badet som tilfredsstiller disse kravene. Men å sette potter med jord på badet ville nok være temmelig upopulært hos resten av familien. Videoen viste en dame som la sine hosta-frø mellom fuktige papir-kjøkkenhåndklær og deretter la hun disse inn i en plastpose på et lunt sted. Det tok ikke mange dagene før det begynte å spire.


Dette måtte jeg bare prøve jeg også, så her ser dere min måte å så hostaer på. Først la jeg et papir-kjøkkenhåndkle i bunnen av en spireboks som jeg hadde kjøpt på Hageland hagesenter. Jeg dusjet kjøkkenhåndkleet godt før jeg strødde en passe mengde hostafrø av Hosta Lakeside «Banana Bay» og Hosta «Empress Wu» utover papiret. Deretter la jeg et tilsvarende kjøkkenhåndkle over disse igjen og dusjet godt. Til slutt satte jeg lokket på, og så var det bare å vente.

Jeg sjekket spent hver dag, og jeg dusjet papiret med en sprayflaske for å holde det jevnt fuktig. Etter 1,5 uke begynte det å skje spennende ting. Da begynte det å komme til syne små grønne spirer, men jeg turte ikke å røre dem ennå. Etter enda noen dager begynte det å danne seg et blad på flere av dem. Det vil si at ut fra frøet spirte det en liten rot den ene veien, og et lite blad den andre veien. Da fant jeg ut at tiden var inne for å plante dem i jord. Så alle som hadde fått både rot og antydning til blad løsnet jeg forsiktig fra papiret og plantet dem i en potte med jord. For de spirene som ikke løsnet fra papiret med en gang plantet jeg likeså godt med litt av papiret for å ikke ødelegge den skjøre roten. De utviklet seg fra dag til dag, og etter hvert så jeg tydelig forskjell på de to forskjellige hostaene. H. L. Banana Bay utviklet hjerteformede blader i forskjellige grønne og gule nyanser, mens H. Epress Wu fikk alle ganske mørke og smale grønne blader.

Det fortsatte å utvikle seg nye spirer i spireboksen som jeg plantet etter hvert som de var klare. Dette var en skikkelig artig og renslig måte å så Hosta på, og som jeg kommer til å prøve flere ganger. Jeg samler en del frø fra mine egne planter, men nå kommer jeg også til å prøve å få tak i frø fra hagevenner, eller kjøpe frø hvis jeg kommer over noe spennende. Jeg er spesielt interessert i hostaer med gule og hvite blader, samt hostaer med striper eller annet spennende mønster. Det blir veldig spennende å prøve og så frø fra mine Hosta White Feather.

Dette innlegget har 2 kommenta

  1. Villrose

    Så spennende! Jeg "samler" også på Hosta, og ga meg etter ett såforsøk en gang…
    Dette skal jeg huske på neste gang jeg har frø 🙂

  2. Vårblomst

    Ja dette må du prøve Villrose. Jeg tror at det er store sjanser for at du lykkes med dette. Lykke til :-). Ellers ønsker jeg deg en kjempefin vårsesong! Kanskje vi ses på Hagemessen på Lillestrøm. Jeg kommer helt fra Bergen, og tenkte meg en tur på Hagemessen om fredagen, og jeg ser at du kanskje skal være der da :-). Ha det bra så lenge!

Kommentarfeltet er stengt