Fjellsiden ølbryggerlag

Velkommen til Fjellsiden ølbryggerlag. Vi har et mikrobryggeri i Svartediksveien, som brukes året rundt til å lage spennende øl som vi koser oss med og som vi etter hvert evaluerer. De beste blir naturligvis laget flere ganger, da vi liker å nyte virkelig god øl, samt for å finne ut om vi har forbedret vår faglige dyktighet i ølbrygging ved at det samme ølet er enda mer vellykket. 

Nedenfor ser du definisjonene vi bruker når vi evaluerer ølet. Evalueringen gjenspeiler hvor vellykket den aktuelle bryggingen var for vår egen bryggerifaglige del og for våre ganer, og vil følgelig ikke nødvendigvis si noe om oppskriften. Vi stiller meget høye krav til smak. Det kan se litt strengt ut, men vi ønsker å ha en vid skala å benytte, ikke bare 8, 9 og 10 stjerner. Vi har derfor lagt graderingen på den strenge siden. Til sammenligning vil en del masseprodusert, helt greit og normalt godt butikkøl ligge mellom 3 og 4 stjerner, men godt microbryggeri-øl fra Vinmonopolet kan nå 10 stjerner. 

I skrivende stund er Vestbrygg vår primære butikk for oppskrifter og bryggeutstyr, da disse er både flinke, har gode oppskrifter og er lokalt tilstede. Bruk gjerne linkene for å lese mer om hvert øl nedenfor. 

     Definisjoner:

1 stjerne – Udrikkelig

1/10

2 stjerner – Mislykket

2/10

3 stjerner – Dårlig

3/10

4 stjerner – Kjedelig

4/10

5 stjerner – Helt grei

5/10

6 stjerner – Godt

6/10

7 stjerner – Bra

7/10

8 stjerner – Veldig bra

8/10

9 stjerner – Fantastisk

9/10

10 stjerner – Uvirkelig god

10/10

Øl vi har brygget i Fjellsiden, og våre vurderinger.

Bilde av logo for øl Black Friday - Pale ale

30 Black Friday - Pale Ale

Helge:
0/10
Johan:
0/10

Ølet ble brygget 5.12.2021. Det skal ende på ca. 5%, og vi forventer 20 liter flasket øl. Selv om dette ølet kan hurtigbrygges har vi holdt oss til ordinære bryggetider da vi tror det gir det beste ølet.

Vestbrygg – Black Friday Pale Ale er ein SMaSH (Single Malt and Single Hop) Pale Ale med Columbus-humle. Den har ein lys og lett kropp, humlearoma med punch, og eit underliggande hint av sitrus, frå den seine tilsetninga. 

Etikett av Vestbrygg Christmas Kölsh

29 Christmas Kölsch

Helge:
0/10
Johan:
0/10

Ølet ble brygget 10.11.2021 og har etter oppskriften alkoholinnhold på 4.8%, men denne batchen vil nok komme noe høyere da vi klarte å få mer sukker ut av meskingen.

Christmas Kölsch skiller seg fra en vanlig kölsch ved at den i første omgang er litt mørkare. Det er tilsatt «julemalten» melanoidin, som gir fyldigare malttonar. Ølet har ein bitterhet på 26 IBU. Dette skal være nok til å passe til mykje av julematen. Seint i kokinga vert det tilsatt ein passelig mengde av edelhumla Saaz. Dette gir ølet eit fint touch av krydder og urter.

Fjellsiden - bilde av etikett for øl Stille natt - Belgisk quad

28 Stille natt Belgisk Quad

Helge:
0/10
Johan:
0/10

Ølet ble brygget 9.10.2021 og har et alkoholinnhold på hele 10%.

Stille Natt er ein belgisk kvadruppel. Den er mørk på farge, med ein kompleks smaksprofil som kjem ekstra godt fram ved lang lagring. Ei blanding av maltsødme, mørk frukt, nøtter og vinøse tonar. Den bryggast gjerne året før den skal drikkast, så her bør man beregne god tid!

Fjellsiden - bilde av etikett for Hoppski old school IPA

27 Hoppski Old School IPA

Helge:
6.4/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 6.9.2021 og har et alkoholinnhold på 5,8%.

Skal du hoppe etter Wirkola? Hoppski Old School IPA er ein “hoppy” vestkyst-ipa med klassiske IPA-humler. Det er brukt ein enkel og lys maltbase med litt krystallmalt for å balansere mot humlen. Humlearomaen kjem frå seine humletilsetjingar av Cascade, Columbus og Amarillo.

Kölsch German Ale

26 Kölsch German Ale

Helge:
6/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 23.7.2021 og har et alkoholinnhold på 4,8%.

Kölsch er ein eigen ølstil frå Köln i Tyskland. Den minner mykje om Pilsner, men er ikkje gjæra like kaldt, og vil for mange vere eit enklare alternativ å få til.
Kölsch er forfriskande og krisp, med lett fruktighet som gjer den til ein veldig leskande øl. Humleprofilen er subtil, slik at den framstår som mjukare enn vanleg pils.
Nytast gjerne frå eit Stange-glass, som er det klassiske Kölsch-glasset.

Etikett av Vestkyst Nelson Pale Ale

25 Nelson Pale Ale

Helge:
8/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 8.4.2021 og har et alkoholinnhold på 5%.

Johan: «En veldig grei og ren øl. Intet spennende, men lettdrikkelig og god. Det kommer tydelig frem at vi har lært fra sist gang vi brygget dette ølet.» Helge: «Rent og ryddig øl. Ble fort min favoritt i sommer.»

Nelson Pale Ale er ein kraftig humla pale ale. Humlevariantane Centennial og Nelson Sauvin gir tonar av blome, sitrus, tropisk frukt og stikkelsbær. Ein lett maltkropp og leskande bitterheit gjer denne farleg god! Passar godt til grillmat og andre litt kraftigare rettar.

Etikett av 7 Fjell Håndverkspils

24 Håndverkspils

Helge:
8/10
Johan:
6/10

Ølet ble brygget 3.2.2021 og har et alkoholinnhold på 4,7%.

Johan: «En noe tyngre øl, men fortsatt relativt ren og god. Ikke så altfor stor fan av smaken på dette ølet, som kan minne om marsipan.» Helge: «En pilsner med mer fyldigere smak. Skifter karakteristikk over tid, ref marsipan. Konsumeres ferskt.» 

 

7 Fjell Håndverkspils er Pilsner slik den skal være. Dette er en frisk og fruktig øl der det ikke er spart på noe. IBU-en er ikke tilpasset et smakspanel med sarte ganer. Dette er håndverk. Dette er 7 Fjell!

Etikett av 7 Fjell Vinter American Strong Ale

23 Vinter Dark Ale #2

Helge:
7/10
Johan:
6.5/10

Ølet ble brygget 14.1.2021 og har et alkoholinnhold på 7%.

Johan: «Ikke min favoritt type øl, men veldig ren og fin i smaken». Helge: «Et sofistikert øl, rikt på både smak og nyanser.» 

7Fjell Vinter er en strong ale, et kraftig vinterøl med rund bitterhet fra humlen, med hint av sitrus og gran.

Etikett av 7 Fjell Svartediket Black IPA

22 Svartediket Black IPA

Helge:
7.5/10
Johan:
6/10

Ølet ble brygget 30.12.2020 og har et alkoholinnhold på 7%.

7 Fjell Svartediket Black IPA er eit mørkt øl, fullt av humle med aromaer av sitrus og tropisk frukt. En dose brent malt tilfører ein karakter av kaffe og bitter sjokolade, og den tørre avslutningen gir ølet eit komplekst, men forfriskande preg.

Etikett av Vestbrygg Tysk Pilsner

21 Tysk Pilsner

Helge:
8.5/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 05.12.2020 og har et alkoholinnhold på 5%.

Tysk Pilsner er ein klassisk pilsner som mange kjenne godt til. Det er ein forfriskande pilsner med blomsteraktig aroma av Mittelfru. Den har eit tørt men markert maltpreg fra pilsnermalt. Bitterheten framhever det friske smaksbildet og gjer dette til en pilsner som er perfekt for varme dager.

Etikett av Vestbrygg Julestjerne Eksport Pilsner

20 Julestjerne

Helge:
6/10
Johan:
6.5/10

Ølet ble brygget 18.10.2020 og har et alkoholinnhold på 6.5%.

Vestbrygg Julestjerne Eksport Pilsner er ein gyldengul øl med krema og fyldig kropp. Smaken er først og fremst av ljos malt og brød, med lette tonar av blome frå humla, som gir en balansert bitterhet. Den passer utmerka til julemat, og ellers norsk tradisjonskost. Rakfisk er også verd å trekke fram.

Etikett av Kinn Bresjnev Sovjet Staut

19 Bresjnev (#2)

Helge:
8/10
Johan:
6.5/10

Ølet ble brygget 21.09.2020 og har et alkoholinnhold på 8%. Score er etter 1 år lagring.

Johan: 30.06.21: «Litt røyksmak fortsatt, men begynner å bli veldig bra». Helge: «Bør lagres da smak og kompleksitet blir positivt mye bedre over tid. Gjerne ett år.»

Kinn Bresjnev er brygg ja med inspirasjon frå ei oppskrift frå midten av 1800-talet i London og er eit kraftig, men lettdrikkeleg staut øl. Maltsortane er pale ale, brun og svart malt, og ølet er humla med den gamle engelske aromasorten Fuggles. Faktisk brukast det verkeleg store mengder humle i dette ølet, og det er også kraftig tørrhumla. Dette gir ein flott balanse av krydder og mørke bær som kontrast til all den røsta malten.

Etikett av Vestbrygg Festbier

18 Festbier

Helge:
7/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 06.09.2020 og har et alkoholinnhold på 4.7%.

Vestbrygg Festbier er ein overgjæra versjon av øltypen som vanligvis serveres under Oktoberfest i München. Den kan minne om eksportvariantane av norsk pils, med noko fyldigare maltaroma. Den er rein og crisp og har ein medium maltkropp med smak av brød og kjeks, noko som gjer dette til ein frisk og drikkbar øl. Høve godt til å drikkast aleine, eller saman med tysk tradisjonsmat.

Etikett av Vestbrygg Havrestout

17 Havrestout

Helge:
6/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 21.07.2020 og har et alkoholinnhold på 5.5%.

Vestbrygg Havrestout er ein fyldig og mjuk stout. Flaka havre bidrar til eit krema og noko søtleg preg. Dette vert balansert opp mot røsta smakar av sjokolade og kaffe. Høve som eit dessert- eller koseøl, men kan også brukast saman med kraftigare kjøttrettar.

Etikett av Vestbrygg Sumarnatt Amerikansk Ale

16 Sumarnatt

Helge:
6/10
Johan:
5/10

Ølet ble brygget 21.06.2020 og har et alkoholinnhold på 4.8%.

Vestbrygg Sumarnatt er eit ljost og friskt øl inspirert av mexicansk lager, der Corona og Sol er typiske eksempel. Ølet har lav bitterheit, lett kropp og eit moderat sitruspreg frå humla. Ein skikkelig drylar som høve godt til grillmat og til forfriskning utover sumarnatta.

Etikett av Vestbrygg Witveis Belgisk Wit

15 Witveis - Belgisk Wit

Helge:
5.5/10
Johan:
6/10

Ølet ble brygget 16.05.2020 og har et alkoholinnhold på 4.5%.

Vestbrygg Witveis er ein belgisk wit som får fram sommerstemningen. Den er lettdrikkelig, fruktig, og leskande. Den har mykje fruktighet og aroma fra krydderet og tørrhumlen. Witveis passer godt til sjømat, eller som ein forfriskende tørstedrikk.

Etikett av 7 Fjell Vinter American Strong Ale

14 Vinter Dark Ale

Helge:
7/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 02.05.2020 og har et alkoholinnhold på 7%.

7Fjell Vinter er eit kraftig vinterøl med rund bitterhet frå humlen, med hint av sitrus og gran.

Etikett av Ægir IPA India Pale Ale

13 Ægir IPA

Helge:
8/10
Johan:
7.5/10

Ølet ble brygget 31.12.2019 og har et alkoholinnhold på 6.7%.

Ægir IPA er ein india pale ale med middels djup gyllen rødfarge, med ein fruktig og sammensatt humlesmak. Den er tiltalande og aromatisk, med preg av sitrus.

Etikett av Nøgne Ø Robust Porter

12 Nøgne Ø Porter

Helge:
8/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 18.12.2019 og har et alkoholinnhold på 7%.

Nøgne Ø Porter er den norske øl-oppskrifta som har vunne flest internasjonale prisar nokon gong. Det er ein mørk, fyldig og balansert øl med fløyelsmjuk munnfølelse, og hint av kaffe og sjokolade. Den bæres av ein rik og kompleks maltbase. Passer utmerket til stuing, men er eksepsjonell ilag med mørk sjokolade og vaniljeis.

Etikett av Vestbrygg Bjelleklang Hoppy Amber

11 Bjelleklang

Helge:
7/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 12.12.2018 og har et alkoholinnhold på 4.8%. Helge reviderte scoren sin fordi ølet ble enda bedre etter 1 måned.

Bjelleklang Hoppy Amber er ein koparraud juleøl med dobbelt så mykje humle som ein vanleg amber ale. Me har tilsatt special B, som gir fyldigare belgiske malttonar. Ølet har ein tydelig bitterhet som passar godt til mykje av julematen. Seint i kokinga vert det tilsatt ein raus porsjon av sitrus-humlene Centennial og Citra, som gir den fantastiske aromaen av fersken, aprikos, og ei mengde andre tropiske smakar. Bjelleklang Hoppy Amber plasserer seg blant dei meir lettdrikkelige juleøla, og passer godt til både mat og kos.

Etikett av Vestbrygg Point blank Amerikansk Wit

10 Point Blank

Helge:
7/10
Johan:
9/10

Ølet ble brygget 12.12.2018 og har et alkoholinnhold på 4.5%. Johan reviderte scoren sin fordi ølet ble enda bedre etter 1 måned.

Point Blank er ein amerikansk wit som treffer midt i blinken. Den er full av amerikanske humler som gir ein unik og kompleks karakter av sitrus med ein fortreffelig aroma. Den seine humletilsetninga fører til ein lav bitterheit som gjer dette til ein real tørsteslukker. Dette er eit ølsett som er veldig godt på egenhånd, men hvis du vil lage en klone av Kronenbourg 1664 Blanc, kan du eksperimentere med puré til dette ølsettet.

Etikett av Vestbrygg Dobbel IPA

9 Dobbel IPA

Helge:
9/10
Johan:
8/10

Ølet ble brygget 12.12.2018 og har et alkoholinnhold på 8%.

Vestbrygg Dobbel IPA er ei intens humlebombe med eksplosiv aroma og høg bitterheit. Humlane vi har brukt gir eit komplekst smaksbilde av sitrus, papaya, blåbær, furu og krydder. Ein enkel maltbase saman med ein markant bitterheit gjer ein overraskande lettdrikkelig øl. Dobbel IPA er eit øl med mykje smak, som nytast best åleine, eventuelt med kraftige ostar eller annan kraftig mat.

Etikett av Vestbrygg Klondike Golden Ale

8 Klondike Golden Ale

Helge:
4/10
Johan:
4/10

Ølet ble brygget 09.04.2019 og har et alkoholinnhold på 4.4%.

Klondike Golden Ale er flytende gull! Den er strågul, med lett/medium kropp, og er godt humla med East Kent Golding som gir den ein floral og mildt krydra aroma som er forfriskande behagelig. Golden ales er også ofte kalla “summer ale”, så denne er ein vinnande tørsteslukker til våren og sommaren som kjem.

Etikett av Vestbrygg Snømåkaren Amerikansk Blonde

7 Snømåkaren

Helge:
6/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 12.03.2019 og har et alkoholinnhold på 4%.

Snømåkaren er ein øl i stilen Amerikansk Blond. Ein ljos maltbase spelar mot eit friskt humlepreg av sitrus og blome. Den lave bitterheita gjer dette til eit svært lettdrikkelig øl som dei aller fleste vil sette pris på. Ein svakare alkoholprosent gjer at det passe som eit leskande øl der ein samstundes skal gjere arbeid.

Etikett av Kinn Bresjnev Sovjet Staut

6 Kinn Bresjnev

Helge:
8/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget tidlig 2019 (ukjent dato) og har et alkoholinnhold på 8%.

Kinn Bresjnev er brygg ja med inspirasjon frå ei oppskrift frå midten av 1800-talet i London og er eit kraftig, men lettdrikkeleg staut øl. Maltsortane er pale ale, brun og svart malt, og ølet er humla med den gamle engelske aromasorten Fuggles. Faktisk brukast det verkeleg store mengder humle i dette ølet, og det er også kraftig tørrhumla. Dette gir ein flott balanse av krydder og mørke bær som kontrast til all den røsta malten.

Etikett av Kinn Bøvelen Belgisk Trippel

5 Kinn Bøvelen

Helge:
8/10
Johan:
6/10

Ølet ble brygget 12.12.2018 og har et alkoholinnhold på 9%. Denne var originalt vurdert mye lavere da det ble testet 2 måneder etter brygging. Scoren ble revurdert noen måneder senere fordi ølet var blitt mye bedre.

Kinn Bøvelen eit øl ein bør behandle med respekt. Oppskrifta er inspirert av trappistordenen i Belgia sine øl. Trass i alkoholstyrken er Bøvelen eit friskt øl. Ein god belgisk trippel er kjenneteikna av ein gylden farge, balanserte ”belgiske” smakar, eit friskt humlepreg og berre ein tanke sødme i avslutninga. Og alkoholen skal være godt skjult under det heile.

Etikett av Vestbrygg Christmas Kölsh

4 Christmas Kölsch

Helge:
8/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 18.08.2018 og har et alkoholinnhold på 4.8%.

Christmas Kölsch skiller seg fra en vanlig kölsch ved at den i første omgang er litt mørkare. Det er tilsatt «julemalten» melanoidin, som gir fyldigare malttonar. Ølet har ein bitterhet på 26 IBU. Dette skal være nok til å passe til mykje av julematen. Seint i kokinga vert det tilsatt ein passelig mengde av edelhumla Saaz. Dette gir ølet eit fint touch av krydder og urter.

Etikett av Voss Oregonian

3 Voss Oregonian

Helge:
7/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget sent sommeren 2018 (ukjent dato mellom 15.07 og 04.08) og har et alkoholinnhold på 6%.

Voss Oregonian er ein forfriskande pale ale med mykje tropisk sitrus-smak. Denne kjem i hovedsak frå Citra-humla, som det er brukt svært mykje av i denne oppskrifta. Ølet er balansert med ein medium kropp og passar utmerka til ein kveld i sola.

Etikett av Kinn Vestkyst India Øl

2 Kinn Vestkyst

Helge:
6/10
Johan:
7/10

Ølet ble brygget 01.07.2018 og har et alkoholinnhold på 7%.

Kinn Bryggeri sin Vestkyst India Øl er ein heftig og humla IPA. Maltblandinga av pale ale malt og to sortar karamellmalt er viktige for å balansere humlen. All humle blir tilsett siste halvtimen av kokinga, noko som løftar smak og aroma på ølet. Vestkyst har henta namnet sitt frå amerikanske indiaøl og frå det faktum at Kinn Bryggeri er lokalisert i den vestlegaste byen i Noreg. Ein sikker vinnar blandt humlehovud.

Etikett av Vestkyst Nelson Pale Ale

1 Nelson Pale Ale

Helge:
5/10
Johan:
5/10

Den første ølen vi lagde i mikrobryggeriet. Ølet ble brygget 13.03.2018 og har et alkoholinnhold på 5%.

Nelson Pale Ale er ein kraftig humla pale ale. Humlevariantane Centennial og Nelson Sauvin gir tonar av blome, sitrus, tropisk frukt og stikkelsbær. Ein lett maltkropp og leskande bitterheit gjer denne farleg god! Passar godt til grillmat og andre litt kraftigare rettar.