Fjellsiden ølbryggerlag

Velkommen til Fjellsiden ølbryggerlag. Vi er en liten gjeng som finner glede i å lage vår egen øl ved hjelp av enkelt og (relativt) rimelig utstyr. Dette gjør vi fordi det er 

Vi har et mikrobryggeri i Svartediksveien (Fjellsiden Sør) som brukes året rundt til å lage spennende øl. Dette er øl som vi koser oss med og som vi etter hvert evaluerer. De beste blir naturligvis laget flere ganger – da vi liker å nyte virkelig god øl. Ved å brygge samme øl flere ganger kan vi også se om vi har forbedret vår faglige dyktighet i ølbrygging ved at det samme ølet er enda mer vellykket. For eksempel lagde vi nylig en Nelson Pale Ale, som er samme øl som den aller første batchen vi satte. Denne ble langt mer vellykket enn i første omgang!

Gjennom vårt eventyr som mikrobryggeri har vi lært mye og vi lærer stadig nye ting. Ved at vi har blitt flinkere har vi klart å plukke ut små uregelmessigheter i ølet, som har medført utvikling av nye og bedre steg i prosessen. Vi har også til tider gjort feil under brygging som først har blitt oppdaget ved å smake ølet, for eksempel fordi mesketemperaturen var for høy. Dette ønsker vi å kommentere og forklare når vi evaluerer ølet.

I skrivende stund er Vestbrygg vår primære butikk for oppskrifter og bryggeutstyr, fordi disse er dreven, har gode oppskrifter og er lokalt tilstede. De har fysisk butikk i rimelig nærhet til Fjellsiden. Bruk gjerne linkene til Vestbrygg.no for å lese mer om hvert øl nedenfor. 

Batchoversikt nederst på siden. Vi har nylig passert batch 30 i fjellsiden mikrobryggeri! Ved spørsmål kan vi kontaktes her.

Nedenfor ser du definisjonene vi bruker i fjellsiden når vi evaluerer ølet. Evalueringen gjenspeiler hvor vellykket den aktuelle bryggingen var for vår egen bryggerifaglige del og for våre ganer, og vil følgelig ikke nødvendigvis si noe om oppskriften. Vi stiller meget høye krav til smak. Det kan se litt strengt ut, men vi ønsker å ha en vid skala å benytte, ikke bare 8, 9 og 10 stjerner. Vi har derfor lagt graderingen på den strenge siden. Til sammenligning vil en del masseprodusert, helt greit og normalt godt butikkøl ligge mellom 3 og 6 stjerner, men godt microbryggeri-øl fra Vinmonopolet kan nå 10 stjerner.

Når det er sagt så er ikke en øl nødvendigvis dårlig bare fordi vi gi denne en lav karakter. Dette kan også ha komt av feil i bryggeprosessen og/eller at ølet ikke passer våre ganer. 

Øl vi har brygget i Fjellsiden og våre vurderinger:

Vestbrygg - Nelson Pale Ale

Etikett av Vestkyst Nelson Pale Ale
H:
0/10
J:
0/10

#45: Ølet ble brygget 16.03.2023 og har et alkoholinnhold på X.X%. Batch rating: H-X, J-X.

Johan: «En veldig grei og ren øl. Intet spennende, men lettdrikkelig og god. Det kommer tydelig frem at vi har lært fra sist gang vi brygget dette ølet, da det fikk en langt renere smak.» Helge: «Rent og ryddig øl, og ble fort min favoritt i sommer.»

#25: Ølet ble brygget 8.4.2021 og har et alkoholinnhold på 5%. Den tidligere batch’en (første batch) hadde nok et amatørmessig preg og dermed var det svært oppløftende at denne batchen ble meget vellykket. Batch rating: H-8, J-7.

#1: Den første ølen vi lagde i fjellsiden mikrobryggeri. Ølet ble brygget 13.03.2018 og har et alkoholinnhold på 5%. Batch rating: H-5, J-5.

Vestbrygg – Nelson Pale Ale er ein kraftig humla pale ale. Humlevariantane Centennial og Nelson Sauvin gir tonar av blome, sitrus, tropisk frukt og stikkelsbær. Ein lett maltkropp og leskande bitterheit gjer denne farleg god! Passar godt til grillmat og andre litt kraftigare rettar.