Hageferie i England sommeren 2013, del 4

Søndag 30. juni hadde jeg lagt nye planer. Denne gangen gikk turen mot Lanhydrock, nord i Cornwall. Denne eiendommen eies også av National Trust og består av et stort flott gods, et lite kapell og en stor hage. Hagen var delt inn i mer formelle bed, såkalt «Knot gardens»-design, ved inngangspartiet og på siden av godset, mens den bakre delen av hagen bestod av en mer friere beplanting med større og mer frodigere planter. Her ser dere et kart over eiendommen.

Kart over eiendommen

Etter at vi hadde parkert bilen måtte vi gå et lite stykke. Det var et imponerende syn som møtte oss når vi begynte å nærme oss inngangsportalen. Inngangsportalen var utrolig flott, og deretter gikk vi langs noen flotte formklipte pilarer på vei opp til inngangen til godset.

Vi nærmer oss inngangsportalen

Her ser dere litt fra hagen på veien opp til godset. Slike bed er nok ikke helt min smak, men stilig er de like vel.

Staselige, formklipte pilarer
Litt kjedelige og formelle bed, men stilige like vel


Oppe ved inngangen til godset bestemte vi oss for å skille lag. Jeg ville utforske hagen, og resten av familien ville utforske det store huset, og deretter kunne vi møtes i kafeen eller i turistbutikken. Jeg tok med meg kartet og fotoapparatet. Nedenfor ser dere enda et eksempel på en «Knot gardens»-design som blant annet kjennetegnes av beplanting innenfor lave grønne hekker, gjerne plassert i kvadrater, men også andre formelle mønstre.
Her er jeg på veien opp langs godset i retning kapellet og hagen ovenfor
Jeg syntes at det lille kapellet var meget vakkert så jeg måtte ta noen bilder av det

Vei forbi kapellet og videre opp i hagen
Trapp opp til kapellet

Nå begynte jeg å nærme meg den delen av hagen som jeg var mest interessert i, den mer frodige delen, nemlig til «Herbaceous borders». Jeg var glad for at jeg hadde kartet med. På veien oppover gikk jeg forbi en riktig så uformell samling med flotte primulaer.

En fin samling med ganske høye primulaer

Så nådde jeg endelig fram til «Herbaceous border». Den er også ganske formell. Den ytre hekken er formet som en sirkel. Bedene innenfor er blant annet delt inn i halvmåner. Bedene består av flotte og kraftige planter, og mange av dem har navneskilt. Utenfor hekken er hagen omgitt av mange vakre trær.

Hagen var full av flotte bladplanter som Hosta, Ligularia, Bergenia, Rodgersia med flere

Her ser dere flere bilder fra «Herbaceous border».

Om noen kan fortelle meg hva dette er for en artig plante så må dere gjerne legge inn en kommentar på bloggen min.
Den dukket opp i flere av hagene som vi besøkte i løpet av Englandsturen.

Jeg tror at dette må være en forvokst utgave av Ophiopogon planiscapus «Nigrescens». Dette er noe helt annet
enn de puslete utgavene jeg har i min egen hage 🙂
Noen vakre plommefargede valmuer
En frodig bronsefarget
fennikel
Jeg tror dette må være en Acer
shirasawanum 
Aureum
 
Jeg er veldig glad i bregner, og måtte selvsagt ta et bilde av denne staselige tuen
Til slutt et bilde av det flotte godset i fugleperspektiv

Dette innlegget har 2 kommenta

  1. Mariann

    Så mange spennende hager du har besøkt i ferien. Den ukjente ligner på Phlomis russeliana, pagodeblomst på norsk. På dansk blir den kalt løvehale, men på norsk er dette en annen plante.
    Ha en fin uke!

  2. Vårblomst

    Du har helt rett Mariann, og tusen takk for at du hjalp meg å identifisere denne planten :-). Ja jeg hadde en fantastisk hageferie i England, og kan anbefale en slik tur til alle som er glad i hager. Vi tok med oss masse inspirasjon og gode ideer hjem igjen. Jeg har enda 2-3 hager jeg skal skrive om fra ferien ;-). Ha en riktig fin uke du også!

Kommentarfeltet er stengt