You are currently viewing Hagevandring på Fitjar en vakker søndag, 21. aug. 2016

Hagevandring på Fitjar en vakker søndag, 21. aug. 2016

Endelig var dagen kommet da jeg skulle på min første tur med Den norske Rhododendronforening til Fitjar. Dette hadde jeg gledet meg lenge til. Jeg hadde bare vært medlem i foreningen siden januar 2016, og den store interessen for Rhododendron fikk jeg ikke før høsten 2015. Interessen kom litt snikende før den slo til med full styrke, og siden da har jeg lest alt jeg har kommet over av litteratur om Rhododendron, og skaffet meg en liten samling som jeg er veldig stolt av.

På Fitjar skulle vi besøke 3 hager, det vil si hagene til Hans Kjell Johansen, Bjarne Sandvik og Magne Sandvik. Oppmøte var på Halhjem kai kl. 11.15 og fergen gikk kl 11.40, et utmerket tidspunkt for oss som ikke er morgenfugler. Kjekt var det også at jeg fikk med meg mannen i huset.

Fra Sandvikvåg gikk turen først til Hans Kjell. Han stod og ventet på oss da vi kom kjørende. Vi var 20-25 besøkende som skulle tilbringe noen timer sammen i det fine været. Det var bare å glede seg.

Hans Kjell har en vakker hage delt opp i forskjellige rom med fjellhageplanter, en velstelt plen, velstelte bed med Rhododendron og stauder, et lite drivhus, et område for oppaling av planter, og et område med både trær, Rhododendron med mer. Jeg er spesielt opptatt av storbladede Rhododendron, og her var det flere flotte eksemplarer.

Et flott storbladet eksemplar

Der var også et samlingshus hvor vi ble invitert på nystekte lapper med syltetøy og rømme. Kjempegodt :-). Vi var også heldig å få kjøpe planter av Hans Kjell, så vi var flere som hadde et stort smil om munnen da vi dro derfra.

Neste stopp var hos Bjarne som bor like i nærheten på Helland. Hans hage var mer som en vakker park. Foran huset hans er det en stor flott plen, og ytterkanten av plenen er omringet av store Rhododendron. Parken ligger i et skogsområde og på deler av området er det plantet Rhododendroner mellom trærne. Her var også flere store, flotte storbladede Rhododendron. Jeg tok meg flere runder rundt og kikket.

Den siste hagen vi skulle besøke var hagen til Magne i Engevik. Ved inngangen til Magne sin hage var det plantet masse flotte sommerfuglbusker. De var meget høye, i hvitt eller forskjellige blå og lilla toner.

Høye, flotte sommerfuglbusker i hvitt og forskjellige blåtoner

Nå ble vi vist rundt på en stor og flott naturtomt med høye trær og Rhododendron. Magne fortalte villig vekk om plantenes opprinnelse.

Det virket som om alle var veldig fornøyd med dagen da vi dro fra Magne i retning Sandvikvåg igjen. Praten gikk livlig ombord på fergen, og det ble diskutert forslag til nye turmål. Jeg gleder meg allerede til neste tur.

Tusen takk til Hans Kjell, Bjarne og Magne for at vi fikk komme på besøk til de flotte hagene deres :-).