Omvandrende frøbokser på besøk

Vi som er hagegale har nesten uendelig mange muligheter for å glede oss selv i løpet av alle årets måneder. En av mulighetene er å bli med på Hagegal.no sine omvandrende frøbokser. Dette er et meget populært tiltak blant medlemmene på hageforumet. I høst (september-november) var det atter en gang duket for å kunne melde seg på denne artige aktiviteten. Den går ut på at en person har to frøbokser fulle av frø som er samlet inn på tidligere runder rundt om i Norge hvor de som mottar frøboksene tar ut frø som de ha lyst på, og legger tilbake sine egne overskuddsfrø i frøboksene, og sender dem deretter videre til neste deltaker på påmeldingslistene. På denne måten vandrer frøboksene med posten til nord og sør, øst og vest i Norge, og er til glede og spenning for mange. Noen inviterer sine hagevenner til felles frø-«fest», og har det skikkelig kjekt sammen.

Frøene er gjerne inndelt etter kategoriene stauder, sommerblomster og grønnsaker/krydderplanter. Jeg hadde meldt meg på begge frøboksene, og her ser dere innholdet i den ene frøboksen.

Her er mer enn det ser ut til, og krever gjerne noen timers «googling».

Såpotter toppet med såjord

Når jeg først er inne på temaet frø tenkte jeg å skrive noen ord om hvordan jeg sår de fleste av mine frø. Jeg benytter 11*11 cm potter til de fleste av mine frøprosjekter. Jeg fyller disse 8/10 med vanlig hagejord fra 50 liters sekker, og på toppen fyller jeg på med såjord/kaktusjord. Såjord er en del dyrere enn hagejord, og det er ikke nødvendig å ha såjord i hele potten. Jorden fuktes lett før såing.

Frøpotte med litt akvariesand på toppen

Deretter sår jeg de frøene jeg skal. Er det f.eks. store frø som Helleborus eller frø av Geranium (storkenebb) så sår jeg i rader på 5*5 frø eller 6*6 frø, og trykker dem lett ned til de er nesten dekket av jord. Er det mindre frø så bare strør jeg dem ut på overflaten av jorden. De fleste av frøpottene dekker jeg med et tynt lag akvariesand. Dette hjelper til med å holde frøene på plass, og det blir ikke så lett grønske i pottene. De minste frøene trykkes bare lett ned i jorden, og kanskje jeg strør et veldig tynt lag med finkornet sand. En del frø krever at det slippes lys til for at de kan spire, men dette får man lese seg til.

Noen frø krever en viss temperatur for å kunne spire f.eks. 15-20 grader. Disse må stå inne. De aller fleste pottene setter jeg ut. Sår jeg frøene om høsten, så står de ute hele vinteren, f.eks. i fruktkasser eller sammenleggbare stablekasser som slipper vann gjennom. Pottene dekker jeg med tilklippete stykker av markduk som jeg fester med hyssing langs kanten av pottene. Markduken beskytter pottene mot snegler, rusk og rask. Den luner litt, og slipper samtidig lys og regn gjennom.

Så er det bare å sette pottene ut på et litt beskyttet sted, og vente til det begynner å spire 🙂

Dette innlegget har 2 kommenta

  1. Randines hageblogg

    Kjekt å kunne velge og vrake i spennende frøposer, grei orientering av frøsåing.

    Ha en fin romjul!

  2. Vårblomst

    Tusen takk for kommentarer :-). Ja i romjulen skal jeg kose meg med min egen frøboks som er stappfull av frø, og såjord og pottene står klare til bruk. Det store luksusproblemet mitt er hva jeg skal så først når det er så mye å velge i ;-). Ha en riktig fin og koselig romjul du også!

Kommentarfeltet er stengt