Nåtid på Fjellsiden

Fjellsiden og spennende ting som foregår der

I et aktivt samfunn foregår det mye spennende og mye viktig. På fjellsiden.com ønsker vi å fokusere på ting som kanskje ikke er så synlig og så vanlig, men dersto mer spennende, og litt curiøst kanskje. Inkludert steder av interesse. Og litt nytte.

Kanskje du har sett navnet, nede i Kalfarbakken; hulen i fjellet under Forskjønnelsen: Fjellsiden Karateklubb.

Den har lagt der i et par ti-år. Her trener et 100-talls barn og voksne (i alle aldre) på disiplin, kroppsbeherskelse og selvforsvar.

Karate er en livslang reise hvor målet ikke trenger å være svart belte (for det er jo bare første holdeplass på veien) men kondisjon, kameratskap og god stemning. 

Her finner du helt vanlige mennesker som deg og meg; skoleelever, lærere, kontormedarbeidere og mye annet. Du finner ikke superhelter eller slosskjemper. Men du finner flinke karateutøvere.

Kom innom da. (klikk på bildet for å gå til klubbens hjemmeside)

Høyt der oppe på Fjellsiden, i Nystuveien, finnes en elegant og koselig matvarebutikk. Et landhandleri i beste tradisjon og likevel en moderne utgave, med eksklusiv belgisk sjokolade og med egen barista-kaffebar.

Her finnes det nødvendige av matvarer i ditt nærmiljø – skulle du ha glemt noe – og ikke minst et flott utvalg av spennende og smakfulle oster, pålegg, brødmat og tilbehør – alt med høy gourmet-faktor.

Dette landhandleriet er en ønskedrøm for nærmiljøet og det er opp til oss som beboere å ringe oss omkring denne butikken. Den er virkelig verd hyppige besøk, og jeg anser meg som heldig at den er her.

Et eller annet sted på Fjellsiden finnes en liten klubb bestående av voksne fornuftige (!?!) mennesker med interesse for motorsykler. 

Der vektlegges kjøreglede i fornuftig hastighet og med høflig adferd i trafikken. I tillegg legges det stor vekt på gleden av å holde motorsyklene i plettfri stand. Målet er at de ser ut som om de nettopp er hentet ut av butikken – eller enda bedre.

Lange vinterkvelder går med til å pusse på syklene, samt å være sosiale, gjerne til et glass spennende øl fra et microbryggeri – eller hjemmelaget av et medlem. 

Det drives ikke aktiv rekruttering og medlemsskap er basert på kameratskap for øvrig.

Moseskogen i Isdalen

Du tror det ikke før du ser det.

Dypt inne i Isdalen finnes en fantastisk skog av mosekledde trær. Det er bratt men overkommelig terreng og i det hele tatt en eventyrskog. 

Det anbefales å starte i bunnen av skogen. Ta til høyre i krysset inne i Isdalen og gå ned bakken i stedet for til venstre som leder til Tarlebø-demingen. Gå over elven og så inn i terrenget til venstre.

I utkanten av skogen finnes rester av en gammel gård. Like ovenfor kan man gå hele Tarlebøgeilen nesten opp til demningen.

Ta med kamera (eller i dag mobil). 

Fjellsiden - bilde av moseskogen i Isdalen

De fleste «normale» mennesker vil lure på hva dette er. Kanskje en form for kunst; en installasjon? Det er et så kalt High-End stereoanlegg med hornhøyttalere og rørforsterkere. Det gir en lydgjengivelse som er helt fantastisk, og blant det beste som er mulig å få til. 

Det er en kostbar hobby – hvis man drar det så langt – men vi i Fjellsiden Lydlaug er entusiaster på lyd – såkalte audiofile.

Veldig mange mennesker vil ikke forstå våre prioriteringer – selv om mange av de samme uten videre vil si at å eie en kostbar motorbåt eller seilbåt, som brukes noen uker i året – og som kverner kostnader fortløpende – det er helt greit og «normalt». Vi sier ikke mer….

Fjellsiden Mannlige Lutlag

Det har kommet oss for øret at det finnes et lutelag på Fjellsiden – eller i hvert fall dedikert i Fjellsidens navn. 

Så langt oss kjent er det bestående av en koselig gjeng med voksne mennesker (menn i dette tilfellet) som finner glede i å møtes en gang i året for å nyte lutefiskens kulinariske og noe mystiske aura, samt glede seg i hverandres selskap, over god mat og drikke.

Vi legger til grunn at lutlaget for lengst har nådd vel innarbeidet tradisjon og at det på ingen måte skiller seg fra andre lutlag vi kjenner til (blant annet Lutlaget lut). Følgelig skulle det ikke være grunn til uro, men heller glede over at tradisjoner og kultur holdes i hevd.

Fjellsiden - bilde av tørrfisk

Man finner hage-entusiaster også på Fjellsiden. Når interessen for hage passerer en viss grad av engasjement, er man muligens havnet i kategorien som kalles hagegal. Her finnes entusiastene som tryller fram det utroligste ut av det utrolige.

Og det er ikke måte på hva som er mulig å få til å gro, her på Fjellsiden.

En av disse hage-gale entusiastene, Sølvi, har laget seg en hageblogg, hvor hun villig deler av sin kunnskap og viser fram en ene flotte planten etter den andre, men også bøker og annet nyttig for en hage-entusiast.

La deg inspirere. Her på Fjellsiden er det fantastisk grobunn for de underligste planter. Se bare på bilder fra i sommer på Fjellsiden.

Nede i Seiersbjerget er det et regnskapsbyrå som heter Kemax. Disse driver ikke bare med regnskapsføring, men også med skatterådgivning, rådgivning av bedriftens økonomiske adferd, slik at de som driver med virksomhet skal kunne tenke på det som skal til for å tjene pengene for bedriften, og ikke være eksperter på regnskap og bedriftsøkonomi.

I tillegg har Kemax kontakt med forsikringsselskaper som retter seg mot bedrifter. Hensikten er å betale betydelig mindre enn hos selskaper som innretter seg mot privatpersoner.

Kemax har holdt det gående lenge – over 20 år – i både gode og dårlige tider. Det kan tilskrives god og balansert kunderådgivning, hvor risikoprosjekter ikke legges på bordet, men kun fornuftig økonomi.

Prøv dem da vel! Det gjør både Rune Larsen og Tor Endresen.

 

Borgeren

De fleste har hørt om Isdalen og turen over Rundemanen. Mange spankulerer hver søndag i Fjellveien, ut mot Sandviken. 

Men har du hørt om Borgeren?

En kort og smal, men til gjengjeld meget bratt asfaltert gangvei fra inngangen til Isdalen og opp til Starefossen. Videre derfra kan man gå Knatten videre til Fløyen eller Blåmanen. 

Borgeren er spesielt egnet for deg som ønsker å ta en meget kort tur, men som samtidig ønsker å få opp pulsen og pusten. Og denne bakken tar pusten fra de fleste. 

Kan trygt inngå som en av 5-om-dagen hva angår trim av kropp.

Brushytten

Når vi først er inne på tur og trening av legeme. 

Ved bunnen av Rundemanen ligger legendariske Brushytten klar til å ta i mot deg som har slitt bakkene fra Svartediksvannet og Isdalen, opp mot Tarlebø, og til radiotårnet på Toppen av Rundemanen. På veien ned fortjener du/dere en liten oppmuntring som fås kjøpt her. 

Er du på vei opp mot Rundemanen så er dette siste mulighet for å innta en aldri så liten motivasjon i form av en kopp varm buljong. 

Har du ikke vært her på en del år så forvent ikke en kiosk av gammel karaktér. Brushytten er et stilfullt og flott stoppested på byfjellene.

Ruinene ved Kobbeltvedt

Det er faktisk flere ruiner. Og du finner dem i Isdalen.

Isdalen gir gjerne assosiasjoner til kriminalmysteriet «Isdalskvinnen», en sak som bringer grøss hos speiderne på natt-tokt i området. Men Isdalen har utrolig mye mer å by på. 

Vi skal sette opp en side som illustrerer litt av det flotte og majestetiske, samt spennende som er å finne her.