Fjellsiden MC-klubb

Fjellsiden MC - bilde av 10 motorsykler

Et sted på Fjellsiden i Bergen finnes en eksklusiv og liten MC-klubb for voksne  mennesker med interesse for MC og som fortsatt har noe av barnet i seg. 

Det drives ikke aktiv rekruttering – medlemskap er basert på kameratskap.

Det vektlegges kjøreglede framfor fartsgalskap og setter vår ære i å utvise klokhet og visdom på veien, som ellers i livet. 

Våre sykler skal se ut som om de kommer ny fra butikken (eller enda bedre) og vi legger vår ære i å være dyktig på polering og voksing.

Vi er aktive året rundt og mener vinteren er en flott og sosial tid for vedlikehold og puss, gjerne i kombinasjon med et glass spennende øl en sen kveld i garasjen.

Våre motorsykler

Honda CB500X

Vi har kjøpt en ny Honda CB500X fordi vi har en hypotese om at det kan være en gunstig sykkel å dra på lengre turer med, for en voksen mann uten ryggproblemer. 

Utgangspunktet med denne sykkelen er mest mulig komfort til en rimelig penge. Den veier 199 kilo, inkludert bensin, altså klar for veien. Sykkelen har god fjæring med 15cm fjæringsvei foran og 13.5cm bak. Sykkelen er beskrevet som en du kan bruke til alt, både landevei og offroad.

Videre har den en meget god rekkevidde med 17.7 liter på tanken og et forbruk på ca 3.4L/100km. Dette med en 471 kubikks 2-sylindret motor som gir greie 35 kW / 47 HK ved maksimalt uttak. Med dette forbruket 520 km rekkevidde om man kjører tanken tørr. 

Sykkelen er tenkt brukt til praktiske ærender, koseturer og lengre eventyr med telting.

På nettstedet Bikez.com ser vi at sykkelen mottar over gjennomsnittelig score; se figur nedenfor. 

Denne sykkelen ble ratet greit på det meste. Vi har ikke fått testet denne tilstrekkelig til å kunne gi en egenvurdering som er grundig. Sykkelen ble kjøpt på høsten og har kjørt noen hundre kilometer før den ble satt til vinterlagring. 

Honda CRF300L Rally

Vi har kjøpt en ny Honda CRF300L Rally fordi vi har en hypotese om at det kan være en gunstig sykkel å dra på lengre turer med, for en voksen mann med ryggproblemer. 

Utgangspunktet med denne sykkelen er for det første lav vekt. Den veier 153 kilo, inkludert bensin, altså klar for veien. Dernest har den ultra-lang fjæringsvei med 23,4 cm foran og 26 cm bak. Fjæringen er beskrevet som «latterlig myk» av kritikere som tester sykkelen offroad. Men den samme mykheten kan spare den voksne mannens korsrygg for mange harde slag fra veien. 

Videre har den utmerket rekkevidde med 12,8 liter på tanken i kombinasjon med en moderat 286 kubikks en-dunker som gir sparsomme 27,3 HK ved maksimalt uttak. Med et forbruk på 0,31 liter på milen skulle det gi ca 410 km rekkevidde om man kjører tanken tørr. Målet må være at den voksne mannen holder ut like lenge, selv om det skal godt gjøres.

På nettstedet Bikez.com ser vi at sykkelen kun mottar gjennomsnittelig score; se figur nedenfor. I figuren til høyre ser vi at sammenlignet med Yamaha Tenere 700 så har den tilsynelatende intet å stille opp med. Så hvorfor gjør vi dette da?

Score fra Bikez.com

I figuren nedenfor ser vi at sammenlignet med Yamaha Tenere 700 (blå strek) så har Hondaen (rød strek) tilsynelatende intet å stille opp med. 

Så hvorfor gjør vi dette da?

Her er nok faktum at vi utfordrer scoren med fornuften. Til tross for tallenes tale så viser det seg at Hondaen har en betydelig «fan»-skare. Sykkelen selger som is i Sahara og er rett og slett vanskelig å få fatt i. Det kan vise seg at noen ganger er smått det samme som godt. Det er faktisk eiere av Tenere 700 har gått over til 300 Rally og har lagt ut videoer om dette på Youtube. 

Så der står saken. Vi må teste. Om det vil fungere er ennå uklart, men vi skal komme tilbake til saken.

Bilde: Bikez.com sin score av Honda CRF300L Rally vs Yamaha Tenere 700

BMW CE 04

Bilde av BMW CE-04 elektrisk scooter

Da er fremtiden her og Fjellsiden MC-klubb må selvsagt markere sin fremtidsrettede holdning ved å anskaffe et eksemplar. Vi var noe usikker på om denne skal legges under MC eller scooter. Det er helt klart en scooter, men føles langt på vei som en MC. Hmmm….

Sykkelen er nå levert fra Ride Bergen AS og tatt i bruk. Denne modellen har alt av utstyr, som blant annet inkluderer hurtiglader, varme i sete og håndtak, samt en del andre komfort- og sikkerhetsfaktorer.

I tillegg er det kjøpt inn originale dekaler av ymse typer, for å understreke det ultramoderne utseendet. Sykkelen er også utstyrt med BMW sin ekspansjonsbag (bagen kan bli høyere ved å flytte på en spake). 

Sykkelen koblet rett på iPhonen (hentet ned BMW-app) samt på Sena-headsettet i hjelmen. Den meget voksne skjermen viser «alt» som behøves for å ha en høyteknologisk kjøreopplevelse, i kontakt med både omverden og musikk, og – naturligvis – navigasjon/kart. 

CE-04 har fire kjøremodus; regn, by, øko og dynamisk. Ved sistnevnte sparker det virkelig fra. Med massive 235 kilo skulle man tro at sykkelen er «tung», men det er ikke tilfelle. Batteripakken og motoren ligger svært lavt og i høyde med navene på hulene, noe som gjør sykkelen «lett». Den tråkler seg fint fram i byen og sparker fra i 80-sonen. 

Med sin 30.7 kilowatt motor (42 hk) skulle man ikke tro at det gikk fort unna. Men det faktum at denne kraften er «på» i det øyeblikk man vrir på gass-håndtaket, og ikke – som på konvensjonelle forbrenningsmotorer – når turtallet har kommet opp, gjør at denne sykkelen oppleves som kjapp og meget hvass i positiv forstand. 

Nå er det ennå tidlig i eierskapet, men denne scooteren virker godt skrudd og oser av kvalitet. Fjæringen er sofistikert for bybruk og sykkelen er kanskje en av de beste jeg har kjørt på brostein. 

Bakkeklaringen er god og MC-en lener godt i svingene. Den er superfacinerende å kjøre og det er rett og slett gøy.  

Rekkevidden oppgis til 132 kilometer, noe som kan synes å ikke være så veldig overdrevet. Med den foreløpige kjøringen – som innebærer ikke-optimal kjøring – landet estimatet på 110 ved nyladet batteri.

På nettstedet bikez.com har scooteren ikke overraskende fått god score. Spesielt moro-faktoren og motor-karakteristikken er verd å merke seg! Vi er enige med scoren. Her er 42 hestekrefter som er klar for fullt straks du vrir på gassen. Ingen forbrenningsmotor i samme eller vesentlig større størrelse klarer å gi en slik hvass start. GØY!!!

Bilde av BMW CE-04 elektrisk scooter

Husqvarna Svartpilen 401

Fjellsiden MC - bilde av Husqvarna Svartpilen 401

2020 modell. Bikez.com har en brukerdrevet rating. Der rates sykler på en hel del kriterier. Denne sykkelen får en usedvanlig god overall-score på 75,8 og gjennomgående høy score på alt utenom offroad- og touring-egenskaper. Denne sykkelen kan se ut som den er et funn for prisen, basert på bruker-tilbakemeldinger, men les videre oppe til høyre. For å se hele testen, klikk her.

Sykkelen er usedvanlig underholdende å kjøre. Men den har dessverre vært et oppkomme av feil og mangler, noe som har dominert hele sesongen i 2021. Det endte opp med at forhandleren Ride i Åsane, kjøpte tilbake sykkelen etter en ryddig og ordentlig reklamasjonsrunde. Det kan synes som om Husqvarnas taktikk om å produsere denne modellen i India har vært mislykket da kvalitetsnivået på arbeidet er for dårlig. Basert på vår erfaring kan vi ikke anbefale denne sykkelen.

Bike har også testet denne MC-en, riktig nok rett etter den ble lansert. Den har fått litt ekstra utstyr siden den gang. Testen finner du her.

Yamaha SCR 950

2018 modell. Brukerratingen på Bikez.com har gitt denne sykkelen en meget god overall-score på  75,6 og spesielt høy score for moro-faktor og pålitelighet. Denne sykkelen er en skjult edelsten, slik jeg ser det. For å se hele testen, klikk her.

MC-avisa har også testet denne sykkelen, våren 2017, klikk her.

Dette er en Scrambler, slik scramblere skal være. En ombygget MC, med høyere fjæring og sete, med grove kjøreegenskaper og knastedekk. Saktegående V2 motor gir flott lyd og bra moment på lavt turtall. Mye kjøreglede for en time eller to på veien, en gang i blant.

Yamaha MT-07

Fjellsiden MC - bilde av Yamaha MT07

2019 modell. Brukerratingen på Bikez.com har gitt MT07 en overall-rating på 70,6. Det legger den nok høyt i denne klassen sykler.

Yamaha-en scorer ellers bra på utseende, moro-faktor og motor-ytelse, en rating som føles riktig for oss som har testet den. Motoren er kjent for å være noe av det beste som er laget dette ti-året. For å se hele testen, klikk her.

Med sin 700 kubikks parallel-twin er har den med sine 55 kw rikelig med kraft i en turtallsvillig motor. Sykkelen er i tillegg lett med sine 182 kg fullt opptanket og klar til å kjøre. Og ikke fall i fellen for å tro at dette er en ren nybegynnersykkel. Kun 1 av 3 som kjøper denne er der.

Triumph Bonneville Bobber

Fjellsiden MC-klubb Triumph Bonneville Bobber

2017-modell. Brukerratingen på Bikez.com har gitt Bobber-en en overall-rating på 71,7. Det er slett ikke verst. Sykkelen scorer ellers bra på utseende, moro-faktor og motor-ytelse, en rating som er fullt ut fortjent. For å se hele testen, klikk her.

Med sin 1200 kubikks parallel-twin er det ingen sinke. I kombinasjon med fantastiske kjøreegenskaper, lyd og et typete utseende er dette mye moro for pengene. Sittestilling var dessverre ikke noe for min rygg. Derfor – og kun derfor – ble den solgt.

Triumph Bonneville T120

2017 modell. Brukerratingen på Bikez.com har gitt T-120 en overall-rating på 68,3. Det er slett ikke verst. Sykkelen scorer ellers meget bra på utseende og motor-ytelse, samt veldig høyt på moro-faktor. For å se hele testen, klikk her.

En ekte retro som bringer tankene tilbake til 60-tallet. Sprek 1200 kubikks parallel-twin. Nydelige kjøreegenskaper og flott lyd. Noe av det flotteste som er laget av retro. Denne sykkelen har nesten alt som behøves og ønskes.

Triumph Street Twin

2018 modell. Brukerratingen på Bikez.com har gitt Triumph Street Twin en overall-rating på 68,3, er ganske bra. Eier er entusiastisk av den oppfatning at dette er en morsom og lettkjørt sykkel. Konsekvensen er at den blir mye brukt og sees på som en god investering i moro og nytte. Sykkelen scorer ellers meget bra på utseende og veldig høyt på moro-faktor. For å se hele testen, klikk her.

Hele sykkelen var ny-designet fra fabrikken i 2016. Dette inkluderer motoren, som har en 270-grader krank. Dette gir nydelig lyd, direkte fra det originale anlegget. 

Triumph Tiger 800 XCx

Fjellsiden MC - bilde av Triumph Tiger 800

2014 modell. Brukerratingen på Bikez.com har gitt Triumph Tiger 800 XC en overall-rating på 57,2. Det er under snittet og skuffende. Det kan virke som om sykkelen scorer lavt på pålitelighet og gjennomsnittlig på en del andre faktorer. Sykkelen vi har her er et syn for guder. Den er høy og har en fjæring som er heftig. For å se hele testen, klikk her.

En ekte retro som bringer tankene tilbake til 60-tallet. Sprek 1200 kubikks parallel-twin. Nydelige kjøreegenskaper og flott lyd. Noe av det flotteste som er laget av retro. Denne sykkelen har nesten alt som behøves og ønskes.

Harley Davidson 1440 Softail

2005 modell. Harley Davidson 1440 Softail er akkurat hva det ser ut til å være. Det er harley på sitt beste. Lyden, vibrasjonene, tyngden, den enkle ingeniørbragden, customiseringen, lakken. Den er i en helt egen klasse og nisje. Den er ikke bedre – ikke dårligere – bare annerledes.

En tidløs sykkel som har et lokomotiv av en motor som drar fra nærmest tomgang. Og lyden…..!

Denne sykkelen er fylt med ekstrautstyr: Se bare spilene på felgene, lakken, LePera-sadelen, chromen, eksosanlegget med mye mer!

BMW R1200C Montauk

BMW R1200C Montauk

2004 modell og siste, samt best utstyrte utgave av denne modellen fra BMW. Brukerratingen på Bikez.com har gitt BMW-en en overall-rating på 70,7. Det er en meget god score. Sykkelen scorer ellers meget bra på utseende og motor-ytelse, samt veldig høyt på moro-faktor. For å se hele testen, klikk her.

Denne sykkelen ligner ikke noe annet og et et godt eksempel på hva BMW kan klare å få til med sine ingeniører. Se også på det spesielle opphenget, både foran og bak. Et kunstverk, langt foran sin tid!

Fjellsiden MC - skjermutklipp av bikez.com sin rating av BMW R1200C

Kawasaki Versys 650

Fjellaiden MC-klubb - bilde av Kawasaki Versys 650

2010 modell. Brukerratingen på Bikez.com har gitt Versys-en en overall-rating på 80,1. Det er skyhøyt. Sykkelen scorer ellers meget bra på utseende og motor-ytelse, samt høyt på moro-faktor og skyhøyt på verdi for pengene. For å se hele testen, klikk her.

En moderne gatesykkel, med fantastisk behagelig fjæring, kvikk motor, høy sittestilling. Totalt sett en meget underholdende sykkel.

Kawasaki ZL600 Eliminator

1997 modell. Brukerratingen på Bikez.com har gitt T-120 en overall-rating på 68,3. Det er slett ikke verst. Sykkelen scorer ellers meget bra på utseende og motor-ytelse, samt veldig høyt på moro-faktor. For å se hele testen, klikk her.

En ekte retro som bringer tankene tilbake til 60-tallet. Sprek 1200 kubikks parallel-twin. Nydelige kjøreegenskaper og flott lyd. Noe av det flotteste som er laget av retro. Denne sykkelen har nesten alt som behøves og ønskes.

Ducati ST2

Ducati ST2

1999 modell. Brukerratingen på Bikez.com har gitt Ducati-en en overall-rating på 71. Det er en god score. Sykkelen scorer ellers meget bra på utseende og motor-ytelse, samt ganske høyt på moro-faktor. For å se hele testen, klikk her.

Ducatien, med sin spreke V2 er en genuin sport-tourer, med mengder av de italienske sporslige egenskapene, som Ducati er kjent for. Den er langt mer leken enn motorens ytelse skulle indikere, og er utmerket på svingete landeveier (med god asfalt).

Fjellsiden MC - skjermutklipp av bikez.com sin rating av Ducati ST2

Våre scootere

Gilera Fuoco 500 IE

2009 jubeleumsmodell. Brukerratingen på Bikez.com har gitt Gilera-en en overall-rating på 76,1. Det er sterkt, spesielt for scooter å være. Scooteren scorer ellers meget bra på utseende og motor-ytelse, samt veldig høyt på moro-faktor. Gøy for scooter å være da, men ikke mot MC. For å se hele testen, klikk her.

En spennende scooter, med et utseende som minner om et form for romvesen. 

Tre hjul foran i et parallellogram-oppheng. To hjul foran gir fordeler ved bedre bakkekontakt. Er et hjul på en glatt kum så er det andre på asfalten. Bedre komfort; humper det ene opp og det andre ned så er virkningen utlignet på midten, altså i sykkelen. 

Men sykkelen er tyngre av samme årsak, og mer kompleks. To hjul foran fungerer strålende og føles omtrent som å kjøre med ett hjul foran.

Merk at kun LT-utgaven kan kjøres på bilsertifikat. Det er da ulovlig å bruke bussfelt av samme årsak.

Fjellsiden MC - skjermutklipp av bikez.com sin rating av Gilera Fuoco 500 IE

Vespa PX-200

2002 modell og nest siste året disse skuterne med 200 kubikks totaktsmotor og 4-trinns rattgir, ble produsert. Brukerratingen på Bikez.com har gitt Vespa PX-150 en overall-rating på 72,6. Det er riktignok ikke samme sykkelen, men forskjellen er avgrenset til motorens kubikk, såvidt vi kjenner til. Det er en ganske høy moro-score. Og det stemmer bra, men bare til by-bruk. Ikke må motorveien. Sykkelen scorer ellers meget bra på utseende og motor-ytelse (noe som strengt tatt er litt merkelig), samt veldig høyt på moro-faktor. For å se hele testen, klikk her.

En ekte retro-scooter. Dette er 50-talleren som bare er modernisert og forbedret. Ikke en ny sykkel egentlig. 4-trinns girkasse, med sjalting på venstrehånden. Clutch-og-vri. Denne sykkelen er moro å kjøre, for man må jobbe for å få den opp i fart. Den har hauger av gammeldags sjarme, inkludert passe dårlige kjøreegenskaper.

Vespa GTS 300 HPE Supertech

Fjellside MC-klubb - bilde av Vespa 300 Supertech HPE

2019 modell. Brukerratingen på Bikez.com har gitt Vespa-en en overall-rating på 61,9. Det er rett over gjennomsnittet. Sykkelen scorer ellers meget bra på utseende og motor-ytelse, samt veldig høyt på moro-faktor. For å se hele testen, klikk her.

En topp moderne scooter med linjer fra de gamle Vespa-ene med manuelt gear. Dette er midlertid en scooter med helt andre kapabiliteter og meget gode kjøreegenskaper. Den egner seg godt på motorveien så vel som i byen. Dette er toppmodellen, med støtte for å koble på smart-telefon og mere til. Anbefales som scooter om du har MC-sertifikat.

Fjellsiden MC - skjermutklipp av bikez.com sin rating av Vespa GTS SuperTech 300 HPE

Våre trikes

(3-hjuls motorsykkel-registrert bil)

Morgan Three-wheeler

2014 modell. Morgan 3 wheeler er en noe sjelden vare som er produsert i noen tusen eksemplarer, fra 2011 til 2021. Den er krevende å finne rating på. Men etter å ha eid en slik et par år kan jeg si følgende: Den scorer skyhøyt – virkelig skyhøyt – på fun-factor og kjøreglede.  Tilsvarende for design og utseende, de aller aller fleste finner dette til å være et flott kjøretøy. Motsatt så scorer den superlavt på pålitelighet og problemfri kjøring. Og der finner man også den eneste grunnen til at jeg ikke lenger har en slik bil. Den er notorisk full i feil, og dårlig konstruert. Det er leit!

Morgan 3 wheeler ble produsert av Morgan allerede på 1920-tallet. Etter mange år ble denne nye modellen satt i produksjon. Morgan har lykkes 110% med kjørefølelse og kjøreglede. Motoren er en 2-liter V2 fra S&S. Giret, det beste på hele bilen, er fra Mazda MX-5. Denne bilen er gøy å kjøre – i lovlige hastigheter. Gøy i 50-sonen!

Våre quads

(4 hjuls motorsykkel-registrert bil)

Renault Twizy

Fjellsiden - bilde av Renault Twizy

2017-modell. Ja, dette er faktisk også en motorsykkel i følge norske myndigheter. Men ikke le for tidlig. Denne «saken» er ingen spøk. Det er en godt bygget bil og gjør en flott jobb i bytrafikken. Spartansk men moro i mengder. Batteridrift, 45 – 65 km kjørelengde. Topphastighet på 84 km/t. God akselerasjon. Helt ok, og man blir ikke våt når det regner. I hvert fall ikke mye. Fantastisk svingradius og enkel å parkere.

Renault Twizy er en genial by-bil. Med sin akseptable rekkevidde får man gjort det meste. Den er ultra-rimelig i drift, med sitt 6 kilowatt batteri, ingen bompengekostnader, billig forsikring, ingen eu-kontroll og lav eller ingen veiavgift. 

Til gjengjeld er det en liten bil som er liten og utsatt i trafikken. Heldigvis har den god belysning, akseptabel topphastighet (84 km/t) og et signal-horn som på et 50-tons vogntog.

Det er ikke noe varmeapparat og det blåser inn i kupéen under kjøring; støy er det også. Men av de samme grunner så føler man seg levende og bilen, med sin stive fjæring, responderer som en go-cart.