You are currently viewing Sølvskrinet – en helt spesiell gave til Vestlandske Kunstindustrimuseum (nå KODE)

Sølvskrinet – en helt spesiell gave til Vestlandske Kunstindustrimuseum (nå KODE)

Tidligere i høst kom jeg over en spennende artikkel i Bergens Aftenblad, Bergens Adressecontoirs Efteretninger fra 4. mars 1922 på Nasjonalbiblioteket, www.nb.no. Artikkelen omhandlet gaver som ble forært fra familien Møller til Vestlandske Kunstindustrimuseum (nå KODE). Selve artikkelen er å finne under siden «Småhistorier».

Det omtales 3 flotte gaver i denne artikkelen: 1) «Et pragtfuldt Smykkeskrin». Mesterverket er laget av Hans Blytt Hind i 1762, og var helt fra opprinnelsen av i den bergenske slekt Nicolaysen sin eie. 2) «En pragtfuld silkekjole af gyldengul Atlask, paa det rigeste orneret med haandbroderede blomsterbuketter i brogede farver.» Kjolen har tilhørt Bolette Marie Berentine Nicolaysen, født Lexau, som selv har utført broderiene på kjolen i 1790-årene. 3) Et anheng utformet som et miniatyrportrett i gullramme av «Nicolay Nicolaysen, Aaret 1800, 29 Aar gammel».

Jens Møller er som tidligere nevnt under siden «Store Kalfaret» en av de tidligere eierne av Store Kalfaret. Han var gift med Magdalene Christine, datter av Nicolay og Bolette M. B. Nicolaysen. Smykkeskrinet og kjolen (som består av en overdel og et skjørt) ble gitt til museet av Magdalene og Jens Møller sin datter Bolette Møller. Anhenget var en testamentarisk gave fra hennes bror Nicolay i 1914.

Bildene som viser to av gavene nedenfor er mottatt fra KODE, og gavene tilhører «KODE Kunstmuseer og Komponisthjem». Skrinet er utstilt i «Sølvskatten» KODE 1, i samme bygg som «Gamle Permanenten».

Fjellsiden - bilde av et sølvskrin fra Bolette Møller, utstilt hos KODE
Skrinet tilhører «KODE Kunstmuseer og Komponisthjem», og er utstilt i «Sølvskatten» KODE 1.
Fjellsiden - Anheng med bilde av Nicolay Nicolaysen 29 år
Anhenget tilhører «KODE Kunstmuseer og Komponisthjem».
Fjellsiden - Baksiden av anheng med bilde av Nicolay Nicolaysen 29 år
Anhenget tilhører «KODE Kunstmuseer og Komponisthjem».