Fjellsiden Lydlaug

Et eller annet sted på Fjellsiden i Bergen møtes av og til noen HiFi venner for å nyte musikk, reprodusert fra noen av planetens mest liflige stereoanlegg. Gjerne akkompagnert av litt kortreist microbryggeri-øl eller et glass rødvin av akseptabel kvalitet. 

Dette er HiFi-entusiaster som har tatt hobbyen langt og lenger enn langt. Da heter det ikke lenger HiFi, men High End. Utstyr i denne klassen er ofte produsert i begrensede antall, det kan være meget kostbart og ikke minst vanskelig å få fatt i. 

Disse entusiastene er innforstått med at bruk av midler på slikt utstyr ikke blir møtt med forståelse og aksept. Sistnevnte skyldes at de fleste mennesker har en forståelse av hva et stereoanlegg skal koste, og den har en tendens til å ligge noe lavt.

Vanlige mennesker og samtidig HiFi-entusiaster

Fjellsiden Lydlaug består ikke av mystiske mennesker med underlige preferanser, men er helt vanlige folk som du treffer på gaten. Men kanskje ikke helt. For dette er HiFi-entusiaster, med såkalte High End stereoanlegg.

Forskjellen ligger i lidenskapen for musikk, øret for hvordan god lyd skal låte, kunnskapen om at det finnes godt stereoutstyr, samt evnen og motet til å ta stegene som kreves. Belønningen er massiv…!

Nedenfor er litt info om HiFi anlegg og god lyd. Videre er det lenger nede info om HiFi-utstyr vi eier eller har eiet eller testet, samt hva vi synes om utstyret. Nederst link til en dokumentarfilm om noen som er mer enn normalt opptatt av HiFi god lyd.

NB! Husk at selv om vi anbefaler en forsterker så betyr ikke det at den er god på alle typer høyttalere. Det er sammensetningen av helheten som kan gi et godt resultat.

(alt på denne siden er ikke komplettert.)

Hvis du lurer på noe så kontakt oss.

Rør må det være hvis du vil ha HiFi-lyd! (det finnes en del unntak)

Bilde av Western Electric radiorørLa oss få det sagt med en gang: Rørforsterkere gir den beste lyden – men mange rørforsterkere er ikke gode.

Det er mystisk at en 100 år gammel teknologi fortsatt – etter våre påstander – må til for å oppnå den aller beste lyden. Spesielt tenker vi da på triode-forsterkere. Såkalte Single-Ended Triode (SET).

Bilde av Western Electric 300b radiorørDet er likevel et tve-egget sverd da det er ulemper ved bruk av rør, og de er ikke best på alt. Ulempene består blant annet i at rørene gløder på innsiden og følgelig blir meget varme, med begrenset levetid. Rørene kan også farge lyden mer enn transistorer, og med sin begrensede effekt vil de også være bass-svake av natur. Men rør har en «magi» som gir mer behagelig og fløyelsaktig lyd.Bilde av et Marconi B65 radiorør Lyden fra rør er rett og slett mer behagelig å høre på. Uttrykket lyttetretthet, hvor man blir sliten av å høre på musikk etter en stund, er et poeng her. Et godt, rørbasert anlegg gir generelt lavere grad av lyttetretthet.

Vi i Fjellsiden Lydlaug vet imidlertid så alt for godt at det er ikke tilstrekkelig å ha et sett gode rør hvis ikke forsterkeren som rørene står i er av ypperlig kvalitet. Såkalt HiFi eller High Fidelity, som speiler på den naturtro gjengivelsen av musikken. Forsterkeren vil da ikke klare å utnytte rørets egenskaper. I mange tilfeller kan en god transistorforsterker være et bedre valg, og den kan (og til dels bør-) stå på døgnet rundt, slik at den alltid er gjennomvarm. Men for oss i Fjellsiden Lydlaug er det bare rør som teller…

Rør må det være!

Rommet og omgivelsenes egenskaper er like viktig som utstyret

Bilde av høyttalerelement fra B&WLyd er luft satt i bevegelse, så oppfanget av våre ører. Lyd er mengder av frekvenser.

For å lage lyd kreves noe som kan vibrere for slik å sette luften i bevegelse. Det kalles et element. For å lage musikk må elementet kunne vibrere på en måte som skaper troverdig lyd. Det finnes ulike typer høyttaler-elementer og ulike størrelse, som angir hvilke frekvenser de skal være gode på å reprodusere. 

Bilde av høyttalerelement fra AvantgardeEt stereoanlegg har som mål å kunne gjengi alle hørbare frekvenser så lineært som mulig. I praksis meget krevende å få til fordi ikke bare forsterkere og høyttalere spiller inn, men også rommet anlegge befinner seg i, samt alle tingene. Rommets egenskaper har med størrelse og fasong, vinduer og plassering av disse. Det har med materialet som rommet er laget av å gjøre og mye, mye mer. 

Harde overflater som gips, mur, glass vil i stor grad reflektere lyd. Konsekvensen av dette er at musikken som blir spilt av vil reflekteres av alle harde overflater og skape ekko. Dette er både positivt og negativt. Det positive er at vi liker lyden av rommet. Det høres naturlig ut. Et rom uten ekko høres bare merkelig og syntetisk ut. Men når for store deler av rommet har harde overflater vil ekkoet gå kontinuerlig fram og tilbake i rommet, fram til det til slutt absorberes. Det kontinuerlige ekkoet kan da bli så kraftig at det blander seg med musikken og det høres grøtaktig ut.

Bilde av en bokhylle med bøkerMotsatt så vil mykere overflater som treverk stoff, gardiner, bøker, møbler med mer bidra til å absorbere lyd. Det er vanligvis positivt for den opplevde kvaliteten på musikken fordi ekkoet i rommet ikke blir overveldende. Men igjen kan for mye demping av ekko høres syntetisk og unaturlig ut. 

Bilde av et godt hornanleggVi i Fjellsiden Lydlaug vet at god lyd tar plass, og den tar plassen den behøver. I dette ligger at et stereoanlegg som skal spille sitt beste, må ha en gunstig plassering i rommet. Plasseringen vil påvirke hvordan ekkoet i rommet oppfører seg, og om lyden fra en høyttaler blir kraftigere enn den andre. 

Det er en rekke andre problemstillinger på veien til å få god lyd. Såkalte stående bølger er en av disse. Det er samme fenomenet som oppstår når en operasanger klarer å synge så høyt at et vinglass knuser. Det som skjer er at sangeren leter og til slutt klarer å synge nøyaktig den frekvensen som stemmer med glassets egenfrekvens. Resultatet blir at hver lydbølge som da setter glasset i bevegelse forsterker den forrige bølgen og glasset vil vibrere kraftigere og kraftigere til det til slutt bryter sammen. 

Bilde av boken Get Better Sound av Jim SmithDet samme – dog ikke så dramatisk – skjer i et rom hvor det spilles musikk. Ved bestemte frekvenser i musikken vil selve rommet, eller ting i rommet, starte å vibrere ekstra kraftig og med dette forsterke lyden i akkurat den frekvensen. Det skaper stående bølger, noe som er skadelig for lydkvaliteten.

Oppsett av et godt stereoanlegg er ikke enkelt. Tidligere importør av Avantgarde høyttalere i USA, Jim Smith, har skrevet en bok som belyser problemstillingene. Den heter «Get better sound» og anbefales. 

Målet er å gjengi musikk så naturlig som mulig, med rikelige og tydelige detaljer, med naturlig dynamikk og på en slik måte at det fremmer glede og motvirker lyttetretthet.

Forsterkere - Fjellsiden Lydlaug

Lamm ML2.0

Det 16. paret som eier og konstruktør i Lamm Industries USA, Vladimir Shushurin produserte av disse monoblokkene; hhv serial no 31 og 32 fra året 1999. Det ble skrevet av bl.a. Roomythecat at de første versjonene var de desidert beste og at senere utgaver inneholdt billigere deler…

Bilde av Lamm ML2.0
Emotive Audio Custom Caeli 300b

Emotive Audio Caeli 300b Custom

Produsert i 2010 av en sjel og en skjorte; Fred Wolz i USA. Med vekt på 35 kg/stk og en ytelse på 10 watt framstår disse som meget solid bygget. Ingen printbrett her, kun punkt til punkt lodding. 24 karat bladgull dekker topplaten og knottene…

Pioneer A-09

Det er mye gammelt skrot ute i markedet, men inn i mellom dukker det opp virkelige juveler. Kunsten er å kunne skille klinten fra hveten. Denne Pioneer-forsterkeren ser nærmest ordinær ut, men det er ikke spart på noe som helst når den ble bygget….

Pioneer A-09
Sansui AU-X1

Sansui AU-X1

De aller første produserte versjonene av forsterkeren var så overladet at de var ustabile. De senere versjonene var bedre, denne er vel 1983. En glimrende klasse AB forsterker med god lyd, som overkjører mye av det du får kjøpt nytt i dag…

Wavac EC-300b

Med sine 8-10 watt pr kanal er ikke denne forsterkeren imponerende på papiret. Men lyden overstiger ALT (!!!) jeg har hørt av forsterkere for sensitive høyttalere, men ikke når det gjelder bass. Japansk kvalitet i alle ledd…

Wavac EC-300b
Audiopax Stereo 88

Audiopax Stereo Eighty Eight

Produsert av avdøde Eduardo de Lima i Brazil rundt 2005. En driftssikker, detaljert, nøytral og «rimelig» rørforsterker på 2×15 watt og dønn stille selv på 109dB høyttalere… Et smykke med utsøkt lyd!

Altmann BYOB

Muligens en av verdens minste forsterkere. Drives av et 12 volts bilbatteri. Men driver fint sensitive høyttalere. Artig konsept og lyden er slett ikke verst….

Altmann BYOB forsterker

Forforsterkere - Fjellsiden Lydlaug

Bilde av en Lamm L2 Ref forforsterker

Lamm L2 Reference

Utviklet av eier og konstruktør i Lamm Industries USA, Vladimir Shushurin. Dette er to separate forforsterkere, en pr kanal. Den har derfor to volumkontroller. Transistorforsterkeri, men med rør i strømforsyning.

Emotive Audio Sira LE

Den vakreste forforsterkeren jeg har eid. Lyd i klasse med en grei 40k kr forsterker. En del rørstøy, noe som ikke er så merkelig med alle de rørene, som gløder som telys.

Bilde av forforsterker Emotive Audio Sira LE
Bilde av forforsterker Cary SLP-05

Cary SLP-05

Flott rør-preamp med god Cary lydkvalitet. Har også innebygget riaa. Basert på 6SN7 røret.

Cary SLP-98

En god og relativt rimelig preamp basert på 6SN7 røret. Spilte godt med originale vintage Marconi B65 rør…

Bilde av forforsterker Cary SLP-98
Bilde av Emotive Audio Epifania Custom Dual Linestage

Emotive Audio Epifania Custom Dual Linestage

En vakker og unik dobbel forforsterker fra Fred Wolz i USA. Nøytral i lydbildet. Den doble perampen innebar at bassvolum kunne justeres separat, men med master-volumkontroll som justerte all lyd. Gullbelagt.

Høyttalere - Fjellsiden Lydlaug

Bilde av et par Hedlund-horn

Hedlund-horn

Den «berømte» Hedlund-horn konstruksjonen, med bare ett fulltone-element fra Lowther. Flott mellomtone. Et kunstverk av en høyttaler, med god lyd, spesielt tatt kostnaden i betraktning. Meget lettdrevet. Krever subwoofer ved siden av.

Bowers & Wilkins 802 Nautilus

B&W sin kanskje vakreste høyttaler, hvis man ser bort fra Nautilus-høyttaleren (sneilehuset). God lyd og fantastisk smekk. Relativt tungdrevne, men funker også bra med en kraftig triode rørforsterker. 

Bilde av en B&W 802 Nautilus høyttaler
Bilde av Super-HiFi høyttaler Avantgarde Trio Omega

Avantgarde Trio Omega

Avantgarde sin premium høyttaler. Ekstremt sensitiv hornhøyttaler som med rette forsterker avslører delikate detaljer i musikken. 

Er krevende å få til men har et hinsides potensiale. For store rom og pares med superhurtige basser av premium kvalitet, eksempelvis Avantgarde sine hornbasser.

Bowers & Wilkins 801 Nautilus

B&W sin toppmodell rundt årtusen skiftet. (utenom Nautilus sneglehuset). 

Mye brukt i platestudio som følge av sin fantastiske gjengivelse av lyd. Med 15-tommers basser spiller disse dyyypt. 

Krever en forsterker med kraft tilsvarende et lite norskt vannkraftverk for disse høyttalerne spiser vanlige forsterkere til frokost.

Bilde av HiFi høyttaler Acapella High Violon Suboctave

Acapella High Violon Suboctave

Acapella sin flotte hornhøyttaler i et hendig hjemmeformat. Tungdrevne horn er sjeldent, men her finnes de. 

Den mest markante egenskapen på disse er plasma-diskanten (gullfarget horn). Denne er muligens den beste diskanten som finnes. Og midt inne i hornet brenner altså en plasma-flamme….

Hornhøyttalere er vanligvis store. Her er et eksempel på bokstativ-størrelse horn. 

Nydelig tre-utførelse. Diskant og bassrefleks i samme horn. Låter merkelig bra i kombinasjon med en ellers rimelig rørforsterker fra Eastern Electric. 

Krever subwoofer for å låte bra.

Øvrig High End utstyr - Fjellsiden Lydlaug

dCS Elgar Plus / dCS Verdi

Debatterbart en av verdens beste CD-spillere, fra tidlig 2000-tall. Solid drivverk og gjennomført DAC fra britiske dCS, til omtrent samme pris som en godt utstyrt middelklassebil.

Bilde av HiFi cd-spiller dCS Elgar Plus / Verdi
Bilde av hodetelefoner Stax SR-009

Stax SR-009

En av de aller beste hodetelefonene som man kan få fatt i. Dette er såkalte elektrostatiske hodetelefoner, noe som angir teknologien på elementene. 

Krever en meget god forsterker, laget spesielt for å drive disse spesifikke modellene. 

Silkeaktig og realistisk lyd over hele spekteret. Men er ikke spesielt basstunge.

HiFi Delirium - en dokumentar

Nedenfor følger en dokumentar som også ble sendt på NRK. Et portrett av fire audiofile menn og en kvinne. Vi følger dem i jakten på den perfekte lydoplevelsen. Dokumentarfilm. Regi: Robert Næss. Produsent: Bastian Borg. Produsert av Graceland Film Company AS. 

Filmen er lagt ut av Robert Næss og ligger åpent på Youtube.com. Vi formidler derfor linken til denne filmen.