Fjellsiden Seil- og Motorbåt klubb

Båt er dyrt. Men må båt alltid være kostbart? Markedet for fritidsbåter kan grovt sett deles i to; seilbåter og motorbåter. Imidlertid gjenspeiler en slik inndeling ikke nødvendigvis adferden og utøvelsen av båtlivet.

Noen seilbåt-eiere med seilbåter som har både kevlarseil og elektrisk vinsj til hovedseilet, går ofte for motor da seilføringen medfører arbeid og ansvar man ikke nødvendigvis føler seg komfortabel med. Og noen motorbåt-eiere med båter som har store dieseltanker – hvilket gir båten lang rekkevidde – og som har anker i syrefast stål med elektrisk ankervinsj, ender ofte opp med å gå i 20 minutter til nærmeste gjestebrygge med strømuttak for helgen.

Sjelden innsees det at båtkjøpet har vist seg å være i overkant av både behov og evne og kun grunnlagt på drømmer om noe som egentlig ikke var innenfor egenvurdert realisme. Tilbake ligger oppsparte eller belånte midler bundet i en båt som ikke kaster tilstrekkelig av seg i forhold til «investeringen» – og sågar en betydelig mengde årlige faste kostnader knyttet til vedlikehold. For ikke å snakke om årlige avskrivninger…

Her ønsker vi i Fjellsiden Seil- og Motorbåt klubb å slå et slag for det økonomiske – men også for det noe spesielle og særegne. På samme måte som motorsykler kan båter bringe følelser og kanskje også en smule nostalgi. I alle tilfeller noe ekte, og overkommelig.

Nedenfor viser vi eksempler på egenopplevde båter og egenskaper ved disse:

Dragonfly 800

Dragonfly 800

Dragonfly 800 mk3, 1990 modell. Trimaran produsert av danske Quorning Boats. Tre skrog gir god dekksplass, den krenger omtrent ikke og med lav vekt, høy fart under seil.

Bilde av Dragonfly 800 Swing Wing 1990 modell trimaran

Begjæret etter å drives fram av vinden. Lyden av bare bølger og luft i bevegelse. Uten behovet for uendelig luksus for elementene utgjør underholdningen. En frihets- og spenningsfølelse som er tilgjengelig for en relativt rimelig penge.

Bare en floksel? Nei! Vi Fjellsiden Seil- og Motorbåt klubb mener at dette er både overkommelig og realistisk for en relativt rimelig penge og uten at eier behøver å være ekspert på seiling. Svaret er Dragonfly trimaran. De er sjøens Porsche 911 og kostbare som nye på grunn av at de er dyre å tilvirke. Men de varer lenge og er mulige å få brukte og i god stand, selv eldre båter.

Dragonfly 800 ble produsert fra midt på 80-tallet og til 2005. Disse båtene kan seiles konservativt og likevel seile til dels hurtigere enn betydelig større enskrogsbåter. Det betyr avslappende dager på sjøen – og framdrift selv i 2 sekundmeter vind.

Fjellsiden - bilde av Dragonfly 800 i vinterdvale

Båten er relativt rimelig å vedlikeholde på grunn av sin størrelse, og kan relativt enkelt vinsjes over på båthenger og transporteres (og vinterlagres) hvorsomhelst. Bildet til venstre viser båten vår i vinterdvale på henger, trygt og godt tildekket med presenning. med plass i egen oppkjørsel er det kostnadsfri oppbevaring.

Link til test av båten, klikk her. Link til produsentens hjemmeside, klikk her.

Relevante data

Anskaffelse og båthold

Lengde

Bredde

Dybde(kjøl oppe/nede)

Høyde

Årsmodell

Fart (max)

Motor anbefalt/max

Overnatting

Vekt inkl utstyr

Vekt, inkl båthenger

8 meter / 26 fot

6m (2,9m foldet)

0,4m/1,5m (0,35m foldet)

12,6m over sjø (11,1m mast)

1990

20 knop max (ca 7 på kryss) 

8hk /10hk

2 voksne + 2 barn

1.100 kg

1.600 kg

Bruktpris (1990 god stand)

Verdifall, vedlikeholdt båt

Båtplass min 3m bredde

Vinterlagring båtforening

Vedlikehold båt

Vedlikehold motor

Fornying av seil

Forsikring båt

Forsikring båthenger

260-320.000 kr

5-10.000 kr/år

3-20.000 kr/år

0-5.000 kr/år (båthenger)

2-4.000 kr/år

1-3.000 kr/år

50-80.000 pr 10. år.

2.400 kr/år inkl kasko

150 kr/år

Noen korte videoer med Dragonfly 800 trimaran

Nyttig utstyr til Dragonfly 800

Dragonfly 800 tillerpilot autopilot

Autopiloten fungerer som en drøm. Gjør seil-livet mer avslappende og frigjør tid til å trimme båtens seil.

Dragonfly 800 autopilot tillerpilot remote

Med fjernkontroll til autopiloten kan kursen justeres uavhengig av hvor på båten du befinner deg. Forenkler seiling alene (singlehanded).

En tilstrekkelig kraftig (8-10hk) påhengsmotor med ekstra lang stamme sikrer framdrift selv i grov sjø. For kort stamme kan medføre kavitasjon i grov sjø, noe som kan gi framdriftstap. Elektrisk start gjør oppstart enkelt og gir lading til driftsbatterier i båten.

Dragonfly 800 seiler godt i svak vind. Et code-zero seil er et meget anvendbart seil for svak til moderat vind fra alle retninger. 

Ting du kan gjøre på din Dragonfly trimaran som du ikke kan gjøre på tilsvarende enskrogsbåter

Dragonfly 800 oppbevarer du på din egen henger om vinteren, trygt unna vær og vind. Når våren er moden så rygger du bare hengeren bittelitt ut i vannet på stranden (kun slik at dekkene blir våte, ikke bremsene) og sjøsetter båten. Båten har svingkjøl og med den oppe så flyter den på 35 cm vann, så det er ikke behov for kran og dypt vann.

Om høsten tar du båten tilsvarende opp og setter den et egnet sted etter vask.

Et rimelig og underholdende båtliv.

Masten heves enkelt ved hjelp av vinsjene på båten. Båtens bredde (6 meter) sørger for at masten er stabil når det settes fall (tau) ut til begge sider.

Slappe av og nyte solen på egen terrasse.

Trene på karate-kid sitt «Kran spark», ref. «Karate Kid» (1984)

Rhea 900

Fjellsiden - bilde av Rhea 800
Fjellsiden - bilde av Rhea 800

Husker du den lyden? Dunkingen fra de ensylindrede semi-dieslene som gikk på fjorden på 1970-tallet og før… Lukten av tretjære og lakk fra trebåtene. Så flotte de var, nyoppusset om våren. Vi i Fjellsiden Seil- og Motorbåt klubb dyrker nostalgien.

Rhea 900 er ikke en trebåt og har ikke semi-diesel-motor. Men den har litt av det som bringer fram den samme koselige følelsen av nostalgi. Skjønnheten i linjene. Den gamle fasongen, baugen og stavnen, slik man fant dem på de gamle krysserne. 

Men dette er likevel en moderne plastbåt med en motor som gir betydelig mer fart en de gamle en-dunkerne. Den kombinerer sjarmen fra fortiden med nåtidens krav til fart og lavt vedlikehold. Den trives godt på marsjfart 16 knop, makser på 21, men er koseligst når den «tokker» fram på 7 knop, slik de gamle båtene gjorde. Den er utstyrt med to senger, kjøkken og toalettrom.

Det store båtdekket er selvlensende og befinner seg bare centimetre over sjøen. Sistnevnte bidrar til høy grad av nærhet til sjøen, spesielt om man kjører med sidedøren åpen. Båten har lavt tyngdepunkt, er smal i forhold til lengden og har en baug som går helt til midten av båten. Baugen skjærer derfor gjennom bølgene i stedet for å tvinge båten opp på bølgen, med tilhørende hopp og sprett. Det er derfor mulig å holde god fart i motsjø; det blir dog vått på dekk da sjøen kommer over båten. 

Link til produsentens side, klikk her. Båten ble produsert mellom 1996 og 2008, i kun 54 eksemplarer totalt. Det er oss bekjent to av dem i Norge, denne inkludert, men på kontinentet finnes en del av dem.

Relevante data

Anskaffelse og båthold

Lengde

Bredde

Dypgående

Høyde

Årsmodell

Fart (max)

Motor

Overnatting

Vekt

CE klasse

9,8m / 30 fot inkl/badepl.

3m

0,8m

2,m over sjø

2007

22 knop (ny-smurt) 

220 hk Yanmar (max 260)

2 voksne

3.000 kg

B

Bruktpris (2007)

Verdifall, vedlikeholdt båt

Båtplass min 3,3m bredde

Vinterlagring båtforening

Vedlikehold båt

Vedlikehold motor

Forbruk diesel (5 / 17 knop)

Forsikring båt

 

5-600.000 kr

20.000 kr/år

3-25.000 kr/år

1-6.000 kr/år

2-4.000 kr/år

3-4.000 kr/år

2,7L / 25L

4.600 kr/år inkl kasko

Fisher 30 Northeaster

Bilde av Fisher 30 Northeaster under fart
Bilde av Fisher 30 Northeaster ved kai

Fisher er en kultbåt i både England, Holland og til dels i USA. Fisher ble produsert fra starten av 70-tallet og noen modeller er fortsatt i produksjon via nye produsenter.

Dette er en båt som konstruktøren lot seg inspirere av blant annet Collin Archer, noe som kommer klart til uttrykk i både form og funksjon til Fisher-båtene. Se bare på hekken på båten. Absolutt linjer fra Collin Archer, men ingen kopi. Kano-fasongen på øvre del av hekken avviker vesentlig fra Collin Archer-hekken.

Og funksjonen? Collin Archer sine redningsskøyter skulle kunne gå ut i hvilket som helst vær, noe som stiller tøffe krav til stabilitet og soliditet i konstruksjonen. Blant moderne norskproduserte båter så er min mening at Viksund boats sin Viksund 31 Goldfish er en av de mest solide og sjødyktige båtene som er laget i 30-fots klassen (og jeg elsker den) og derfor en god sammenligning med Fisher 30 Northeaster, da begge båtene er solgt som motorseilere og fra midten av 70-tallet. Tross ulik utforming er de sammenlignbare (tallene nedenfor er fra sailboatdata.com):

Benevnelse

Lengde

Bredde

Dybgående

Vekt

Vekt av ballast

Ballast delt på vekt (>40 stiv/høy stabilitet)

Vekt delt på lengde (>350=ultraheavy)

Seilareal delt på vekt (<16=lavt seilareal)

Kantringstall (lavt=bra, under 2 = offshore)

Komfort-tall (40-50=heavy bluewater boat)

Brennstofftank

Vanntank

Viksund 31 Goldfish MS

9,4 meter (31 fot)

3,2 meter

1,2 meter (trolig 1,4 i seilversjon)

4,5 tonn (trolig 6,5t i seilversjon)

2 tonn (eller 0,8 tonn – 2 versjoner)

44,4%

(ikke oppgitt)

15,68

1,96

(ikke oppgitt)

201 liter

201 liter

Fisher 30 Northeaster

9,14 meter (30 fot)

3,16 meter

1,3 meter

6,6 tonn

3 tonn

50%

416

8,89 (svært forsiktig rigget)

1,52

43,6

276 liter

189 liter

 

Det er i skrivende stund uklart om Viksund sin opplyste 4,5 tonn er i snekke-versjonen med 800 kg ballast eller motorseiler-versjonen med 2 tonn ballast). Jeg legger til grunn at Viksund 31 Goldfish veier 6,5 tonn i motorseiler-versjon, uten riktig å kunne komme med en kilde. 4,5 tonn virker rett og slett for lavt for en motorseiler i denne størrelsen.

Kantringstallet på 1,52 indikerer at Fisher-en kan slå 180 grader rundt, men likevel rette seg opp igjen. 

I tillegg er seilarealet i forhold til vekten betydelig mindre, noe som nok gjør båten til en dårlig seiler, men samtidig stabil i det vinden skal være sterk før båten blir slått ned. Men den gode stabiliteten gjør båten «stiv», noe som kan gi hurtige bølgebevegelser som igjen kan være ubehagelig og gi sjøsyke.

Originalt er Fisher bygget på bestilling fra kunde og innredning og utstyr er satt etter kundens ønsker. Normalt er mange av båtene meget lukseriøst utstyrt og med betydelig komfort.

Alderen på båtene i dag innebærer at mye av det gamle utstyret er byttet ut, eller er klar for utskifting. Dette arbeidet er omfattende og illustreres litt i videoene nedenfor.

Fisher blir aldri en båt for mennesker med dårlig tid, med sin toppfart på ca 6,5 knop. Den gode stabiliteten medfører at båten gynger som en balje i grov sjø, men den vil være en trygg båt i de aller fleste tilfeller, og kan nok seiles hvor som helst og på alle hav, av kloke og sjøvante mennesker. 

Det er i alle tilfelle ingen tvil om at Fisher-båtene har rikelig av den gamle sjarmen. Den gjennomsolide konstruksjonen medfører at selv de tidligste båtene fortsatt er i drift, samt at de har et entusiastisk marked av svorne tilhengere, noe som holder prisen høyt selv på gamle, nedslitte utgaver.

Fisher 30 kom i to versjoner, hhv med og uten akterkabin. De er noe ulike båter og bredden er forskjellig. Fisher 30 Northeaster (som har akterkabin) ble produsert mellom 1972 og 1979 i totalt ca 100 eksemplarer. Den andre 30-foteren ble produsert lenger og i et betydelig større antall; anslagsvis 300 eksemplarer. Det er et fåtall av disse båtene i Norge, men inn i mellom annonseres en og annen på finn.no. Da gjelder det å være raskt ute om man ønsker å kjøpe en. Blir annonsen liggende for lenge vil den oppdages av engelskmenn og hollendere og de er ofte villig til å ta kostnaden med å transportere båten da de er sterkt etterspurte i begge land.

Relevante data

Anskaffelse og båthold

Lengde

Bredde

Dypgående

Høyde

Årsmodell

Fart (max/øko)

Motor

Overnatting

Vekt

CE klasse

9,14 meter

3,16 meter

1,3 meter

11 meter over sjø (ca)

1976

6,9 knop / 6 knop

60 hk Nanni (36 VP oppr)

6 voksne (opprinnelig)

6.600 kg

Ikke innført i -76 (ville blitt A)

Bruktpris

Verdifall, vedlikeholdt båt

Båtplass min 3,6m bredde

Vinterlagring båtforening

Vedlikehold båt

Vedlikehold motor

Forbruk diesel (6 knop)

Forsikring båt

 

150-400.000 kr

10.000 kr/år (lavt pga alder)

5-30.000 kr/år

3-6.000 kr/år

5-15.000 kr/år

1-3.000 kr/år

3,3L/t

3.400 kr/år inkl kasko

Nedenfor følger noen videoer som presenterer båten (prosjektet) , samt progresjon på arbeidet som skal gjøres. En mengde overraskelser har dukket opp, noe som må sies å være vanlig ved kjøp av gammel båt. Det vil komme flere etter hvert som arbeidet skrider fram.